Jeff McBride – un as al magiei


Cine este Jeff McBride??
Probabil nici nu te poti numi magician daca nu stii raspunsul la aceasta intrebare.
Pentru o persoana care nu are legatura cu magia este ceva normal ca acest nume sa nu sune cunoscut, dar pentru un magician este de neconceput sa nu stie macar 2-3 lucruri despre Jeff McBride.
Totusi, in caz ca nu stiti si vreti sa aflati mai multe, acum aveti ocazia.

Cand vine vorba de descrierea lui Jeff McBride, pur si simplu nici nu stiu de unde sa incep….
McBride este cunoscut, in special, pentru dexteritatea sa cu monede, cu carti de joc si tot felul de obiecte mai mici si pentru spectacolele sale formidabile in care include si elemente kabuki (o forma de teatru japonez).
Jeff McBride, numit si Master of Masks si King of Cards, detine o multitudine de titluri si premii, printre care:
a castigat de 3 ori la celebrul concurs The International Grand Prix of Magic, din Monte Carlo;
– este recunoscut ca fiind cel mai inovator si interesant magician din magia contemporana;
– a fost numit „Cel mai bun magician din Las Vegas” multi ani la rand;
– detine trei Guiness World Records.

  • De unde a inceput pasiunea pentru magie?

Jeff McBride, cunoscut si sub numele de Magnus, s-a nascut la data de 11 septembrie 1959, in Monticello, New York.
Jeff a inceput sa practice magia la varsta de 8 ani, iar la varsta de 16 ani deja aparea in deschiderea turneului Fania Allstars din Japonia. Aici, a fost fascinat de cunoscutul stil de Teatru Japonez – Kabuki, stil pe care automat l-a inclus in spectacolele lui, care deja cuprindeau multe momente cu masti si arte martiale.
Dupa terminarea liceului, tanarul magician s-a mutat la New York, unde a urmat cursurile Scolii Americane de Mimi. In acelasi timp lucra la shop-ul de magie Flosso Hornman.
In curand a inceput sa aiba spectacole prin cluburi, printre care si celebrul Club Versailles, unde a fost remarcat de marele impresar Billy Barnes. Barnes a semnat imediat cu tanarul artist talentat si au inceput sa lucreze la numere care au fost prezentate in deschiderea spectacolelor unor vedete precum Tina Turner, Tom Jones sau Diana Ross.
In cele din urma, McBride a devenit cap de afis la  Las Vegas Hilton’s „Moulin Rouge”, la varsta de 25 de ani.

  • Cu ce a impresionat?

Jeff McBride a uimit prin prezentarile sale multiculturale, prin crearea unor numere unde exista o fuziune perfecta intre masti, mit, teatru si iluzie. Din aceasta combinatie a luat nastere si spectacolul sau, numit „Mask, Myth & Magic”. Totodata a uimit prin includerea artelor martiale in numerele sale.
De-a lungul anilor s-a specializat in tot ce presupunea manipularea, indiferent ca era vorba de carti, monede, degetare sau alte obiecte mici, ba chiar a stabilit si recorduri mondiale.
Jeff a fost de asemenea cel care a oferit tinerilor magicieni sansa de a invata bazele manipularii, lansand multiple casete/DVD-uri in care prezinta principalele tehnici utilizate in manipularea cartilor si nu numai.
Pe langa zecile de DVD-uri lansate, prin care ofera sansa tuturor sa invete magie, a devenit unul dintre cei mai buni profesori de magie. Spre deosebire de alti profesori de magie, care predau elevilor cunostintele altor magicieni, Jeff a ajuns sa sa predea chiar propriile tehnici si idei.

Aici puteti urmari celebrul lui numar de manipulare cu masti si carti:

Iata o rutina incredibil de originala si impresionanta prezentata in primul episod al emisiunii „Masters of Illusion”:

  • Curiozitati:

– A pus bazele „Mcbride’s Magic & Mystery School”, institutie de invatamant recunoscuta pe plan mondial ca fiind cea mai prestigioasa scoala de magie. Eugene Burger, un alt geniu al magiei, este decanul institutiei.
Studiile realizate la aceasta „scoala”, echivaleaza cu studiile universitare.
– A aparut in numeroase emisiuni TV si documentare. A fost chiar invitat special in „Star Trek: Deep Space Nine”, in 1994, in episodul „Equilibrium”, in rolul lui Joran Belar.
– A aparut de 2 ori in emisiunea „MindFreak”, a lui Criss Angel si a fost in juriu  intr-o emisiune de magie pentru celebritati numita „Celebracadabra”.
– A castigat numeroase premii (pe langa cele enumerate mai sus): munca s-a a fost recunoscuta de catre Academy of Magical Arts, The Society of American Magicians si a castigat International Grand Prix of Magic ca „Magician al anului”. In 2008 a castigat premiul „The Magic Woods Award” pentru „Cel Mai Bun Magician”.
– Are un rol esential in dezvoltarea asociatiei „NeoPagan” din Las Vegas, asociatie pe care el o descrie ca fiind „o comunitate magic infloritoare, dedicata creerii evenimentelor care celebreaza magia, teatrul, muzica si dansul”. Jeff este purtator de cuvant si lider al organizatiei si de asemenea interpret, alaturi de sotia lui Abbi Spinner.

Iata si o rutina mai clasica in care Jeff ne arata ca intradevar are o dexteritate uimitoare:

  • Prin ce ne-a inspirat pe noi?

Probabil nu am suficiente caractere pentru a va raspunde.
Din prima clipa in care am facut cunostinta cu magia, atat Eduard (din 2007), cat si eu (din 2009) am avut foarte multe de invatat de la Jeff Mcbride in special in ceea ce priveste manipularea cartilor.
Am urmarit cu multa seriozitate si constiiciozitate toate DVD-urile lui si tot de la el am invatat cat de important este sa exersezi, sa exersezi si cand te saturi de tot….sa mai exersezi inca o data.
Tot de la el am invatat multe moduri de a prezenta diferite numere, am invatat ca magia se poate combina foarte frumos cu alte arte si domneii cum sunt: teatrul, dansul, baletul, acrobatica, gimnastica, comedia si multe multe altele, astfel reusind sa ne definim pe deplin stilul personal.
Jeff McBride reuseste sa transmita una dintre cele mai importante lectii pe care un profesor de magie il poate da: cel mai important este sa iti creezi propriul stil, propriile idei si principii, iar in momentul in care esti convins de ele si esti multumit de rezultate, nimeni nu mai are nici un drept sa te contrazica. Cand ai o idee bunacare pentru tine functioneaza, dar totusi diferita fata de conceptiile celorlalti, nu te lasa influentat de ceilalti care zic ca ar putea fi gresita.
Aveti si voi curajul de a gandi original si de a va sustine ideile….magia nu tine cont de varsta sau de sex…cand ai idei bune si cunstintele in magie necesare poti fi destul de bun chiar daca ai 20 de ani sau 50 de ani.
Si exemplul cel mai bun care imi sustine idea este chiar Jeff McBride, care era foarte bun la 25 de ani si inca este printre cei mai buni la 52 de ani, toate datorate gandirii lui inovatoare si originale si desigur datorita orelor de exersat:P
Mai pe scurt aveti foarte multe de invatat de la el asa ca…..go and study!!! 🙂

Sper sa va inspire!
Cu mult drag,
Bianca


Un răspuns la „Jeff McBride – un as al magiei

Lasă un comentariu